Translate

30 Eylül 2009 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEK SALATASI



MALZEMELER:

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
5 adet taze soğan
2 adet havuç
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
zeytinyağı,limon, tuz, nar ekşisi

YAPILIŞI:

1)Yeşil mercimeği ve pirinci ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.
2) Haşlanmış mercimek ve haşlanmış pirinçi karıştırın.
3)Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun. Rendelenmiş havucu ekleyip kavurmaya devam edin.
4)Kavrulan havuçlu soğan karışımını soğuyunca mercimek ve pirincin üzerine ekleyin.
5)Yeşillikleri doğrayın ve bütün malzemelerle karıştırın.
6)Tuz,zeytinyağ,nar ekşisi ve limon suyunu salataya ekleyin ,biraz dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

25 Eylül 2009 Cuma

PİZZA



Bayramda kızımın isteği üzerine yapılmış enfes bir pizza..Vallahi ben yaptım(eşimin yardımları kanıtsanamaz)
diye söylemiyorum bu seferki enfes ötesi olmuştu...Özellikle taze kaşarı bol kullanınca daha da lezzetli oluyor,benden söylemesi......

Sık yaptığımız bir tarif. Bazen yoğurduğum hamurla bazen de ekmek hamuruyla hazırlıyorum. İkiside çok leziz oluyor. Ben üzerine sucuk,,domates,yeşil biber ve zeytin koydum. Siz istediğinizi koyabilirsiniz.



MALZEMELER:

Aldığı kadar un
1 paket maya
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı ılık su
tuz

ÜZERİ İÇİN:

2 yemek kaşığı salça
sucuk
domates
yeşilbiber
kekik
kaşar rendesi(Mutlaka taze kaşar olsun)
zeytin

YAPILIŞI:

1)Hamuru için bütün malzemeyi karıştırarak yoğurun,kulak memesi yumuşaklığına gelince mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra (bu ölçü için söylüyorum) ikiye ayırın.
2) Herbir parçayı merdaneyle büyük fırın tepsisine sığacak kadar yuvarlak olarak açın ve yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine sulandırılmış salça sürüp çatalla bir kaç yerinden delerek fırına verin.10 dakika pişirip fırından çıkartın.
3)Bolca rendelenmiş kaşar peynirini hamurun üzerine yayın.Sonra istediğiniz malzemeleri (sucuk,domates,yeşilbiber ve zeytini) kaşarın üzerine yerleştirin ve fırına verin.

Ekmek hamuruyla yapmak isterseniz, aldığınız ekmek hamurunu biraz unla açarak yağlanmış tepsiye yayın. Hamurun üzerine salçalı suyu ve iç malzemelerini koyup pişirin.

Ekmek hamurunu önceden pişirmenize gerek yok.

22 Eylül 2009 Salı

KAKAOLU SULTAN LOKUMU







Daha önce yaptığım sultan lokumunu, yeşil kivide gördüğüm gibi bir başka versiyonunu yaptım..Bu sefer kakolu bir muhallebi pişirdim ,içine beyaz krem şanti sürdüm....

MALZEMELER:

1 kg süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
50 gr tereyağ
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Hindistan cevizi
5 tatlı kaşığı kakao


YAPILIŞI:

1) Süt,un,kakao ve şekeri sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirin.Eğer topaklanırsa blenderden geçirin.Altını söndürünve tereyağını ekleyip mikserle 10 dakika çırpın.
2) 1 paket krem şantiyi 1 su bardağı sütle hazırlayın.
3) Hindistan cevizi dökülmüş büyük fırın tepsisine muhallebiyi yayın. Bir gece dolapta bekletin.
4) Ertesi gün tepsideki muhallebinin üzerine krem şantiyi yayın.1-2 saat daha dolabta bekletin.
5)Dolabtan aldıktan sonra tepsideki muhallebiyi uzunlamasına eşit 5 parçaya bölün. İstediğiniz büyüklükte rulo yaptıktan sonra kesin servis tabağına alın. Sürekli aynı işlemi yaparak tepsideki muhallebiyi bitirin.

14 Eylül 2009 Pazartesi

PATATES PASTASI

MALZEMELER:

1 kg patates
2 adet havuç
8 adet kornişon turşu
1 kase dolusu çukundur turşusu
tuz,limon,zeytinyağ
üzerini sıvamak için süzme yoğurt,mayonez
süsü için
2 adet havuç(büyük boy)


Evet uzun bir zaman oldu fakat o kadar yoğun geçtiki size anlatamam...Çok yorgunum bu satırları bile inanın zorla yazıyorum. Çok uzatmadan misafir soframdeki salatalardan birinin tarifini vereyim.
Daha öncede yaptığım bir salata fakat bu sefer süslemesini değiştirdim. Pelinin pastanesinde gördüğüm tatlının süslemesini salataya uyarladım.






YAPILIŞI:

1)Patateslerin kabuklarını soyarak haşlayın ve sıcakken çatalla iyice ezin. Limon suyu,zeytinyağ ve tuzunu ekleyerek iyice karıştırın.
2) Çukundur ve kornişon turşusunu ince ince doğrayın. Havuçları rendeleyin.
3)Patates püresini üç eşit parçaya ayırın. Havuç rendesi ,çukundur ve kornişon turşularını ayrı ayrı üç eşit patates püresine ekleyin.
4)Streç film ile kaplanmış büyükce bir kasenin en altına çukundur turşulu patates püresini onun üstüne havuç rendeli patates püresini en üste de kornişon turşulu patates püresini bastıra bastıra yerleştirin.Bir gece dolabta bekletin.
5)Ertesi gün düz bir tabağa ters çevirin. Üzerini mayonez ve süzme yoğurt karışımı ile sıvayın.
6)2 büyük boy havuçu düz olacak şekilde şeritler halinde kesin ve suda haşlayın.Soğuduktan sonra salatanın üzerini süsleyin.tabağın kenarlarına da ince ince doğranmış maydanoz ile çevirin.