Translate

26 Ekim 2010 Salı

UNLU KIYIR BÖREK

Ara verdim ama bu aralar yoğunum.Yeni tarif eklemeye bir türlü fırsat bulamadım.Cuma akşamıda günüm var İnşallah güzel tariflerle sizlere döneçeğim...
Televizyonda izledikten sonra birçok arkadaşımın sitesinde de görünce bende denedim. Gerçekten çıtır çıtır bir börek .Ama sıcak yenirse daha da lezzetli bir börek.
MALZEMELER:

3 adet yufka
3 adet haşlanmış patates
1 su bardağı kaşar rendesi
100 gr eritilmiş tereyağ
2 çay bardağı sıvıyağ
un
karabiber,tuz

YAPILIŞI:

1)Patatesleri haşladıktan sonra çatalla ezin ,sıcakken içine kaşar peyniri rendesini,tuz ve karabiberini ekleyerek karıştırın.
2)Tereyağını eritin ,ılınınca sıvıyağla karıştırın.
3)1.yufkayı masaya yayın üzerine yağ karışımından sürün ve her tarafına gelecek şekilde un serpin ,ortadan ikiye katlayın tekrar yağ karışımından sürün ve un dökün.
4)Yufkanın uzun tarafına patatesli içden koyun ,dış kenarlarını katlayarak rulo yapın.Eşit olarak dilimleyin,üzerine yağ+su karışımından sürüp tepsiye dizin.
Bütün yufkalara aynı işlemi yapın.
Arzu edilirse bu şekilde hazırlanıp dondurucuda saklanabilir.Pişiriken üzerine su+sıvıyağ karışımından sürüp pişirin.

17 Ekim 2010 Pazar

LEZZET ŞÖLENİ


Cumartesi günü Sevgili arkadaşımız Hacer'e gittik..o kadar çok şeyler yapmıştı ki çoğunun tadına ben bakamadım.Ama yine çok güldüğümüz ve eğlendiğimiz bir gündü..Arkadaşıma çok teşekkürler.Menüde benim en çok resimde gördüğünüz lezzet şöleni hoşuma gitti..Aslında hepimizin benzer şekilde yaptığı ama birarada olunca daha da lezzetli olduğu bir şölen...

MALZEMELER:

250 gr kıyma
1 adet soğan
galeta unu
tuz,karabiber
4 adet patates
4 adet patlıcan
5 ader domates
2 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası

YAPILIŞI:

1)Köfte için,
kıyma,rendelenmiş soğan,galeta unu ve baharatları karıştırın.Küçük küçük köfteler yapın ve kızartın.
2)Patetesleri küp küp doğrayın ve kızartın.
3)Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda beklettikten sonra kızartın.
4)Sos için,
2 adet soğanı yağda kavurun. Domatesleri doğrayıp ekleyin.Domatesler eriyince salçayı ekleyip karıştırın.
5)Köfte,patates ve patlıcanları bir servis kabında karıştırın.Üzerine sos malzemesini döküp fırına verin.

11 Ekim 2010 Pazartesi

KAYMAKLI KETE (ÇAMLIHEMŞİN YÖRESİNE ÖZEL)

Sizlere özel bir tarif vereçeğim. Bu keteyi Aysel arkadaşım yapıyor.Kendisi Çamlıhemşinli ve çok becerikli...Gördüğüm kadarıyla o bölgenin insanı pek bir becerikli oluyor sadece yemek de değil elişi konusunda da süperler(Burdan kendime de pay çıkarmıyor değilim.Çünkü baba tarafından Rizeliyim.)
Gün sebebiyle Aysele gitmiştik .Menüsü genelde yöresel lezzetlerle doluydu.Çamlıhemşinkuymağı,kaymaklı kete gibi....
Daha öncecen yiyenler tadını bildiğimiz için yemeyenlere mutlaka tadına bakın gözüktüğü gibi değil çok lezzetli bir kurabiye demekten kendimizi alamadık...Gerçekten hem çok kalorili hemde çok lezzetli bir kete...

MALZEMELER:

Kaymak
un+mısır unu
tuz

YAPILIŞI:

Aysel göz kararı yaptığı için malzemeleride size bu şekilde yazdım.
Ne kadar kaymak kullanaçaksanız onu kabınıza alın,üzerine un ve az mısır unu ilave edin.Tuzda ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığını bulana kadar un eklemeye devam edin.
Merdane ile hamuru açın ve su bardağı ile kesin ve tepsiye dizin ,üzeri kızarana kadar pişirin.
Dikkat edin çok kalorili ...

6 Ekim 2010 Çarşamba

EKŞİLİ PATATES

İlk defa denedim fakat bundan sonra çay kahvaltılarında veya ikindi çaylarına yapmayı düşündüğüm süper bir lezzet..Limonun ekşi tadı patates kızartmasına acayip yakıştığını düşünüyorum...

MALZEMELER:

4 adet patates
6 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
tuz
kızartmak için sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
1 adet limon suyu

YAPILIŞI:

1)Patatesleri yuvarlak olacak şekilde dilimleyin.Ve sıvıyağda kızartın.
2)Servis tabağınıza üst üste geleçek şekilde yerleştirin. Aralarına tuz ve maydanoz serpin.
3)Kızartma yağın fazlasını alın ,kalan yağda sarımsakları rendeledikten sonra soteleyin,salçayı ekleyin iyice karıştırdıktan sonra limon suyunu ekleyin .Kıvamlı bir sos olana kadar pişirin.
4)Sosu patateslerin üzerine dökerek servis yapın.

3 Ekim 2010 Pazar

KREMALI HAVUÇLU KEK

Genç kızlığımdan kalma bir lezzet.Annem o zamanlar bu kekden çok yapardı..Aklıma bir anım geldi.,üniversitede folklor oynardım bir gösteri için Erzurum'a gitmiştik..O günde yaşgünümdü...Erzurum'a indiğimizde bir baktımki annemler Samsun'dan yaşgünümü kutlamak için gelmişler...Bu kekden de yapıp getirmiş...yani bende anısı olan bir kek..Uzun zamandır aklımda..Yapmak bu hafta sonuna nasip oldu.

MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
2 adet havuç rendesi
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı fındık içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

KREMASI:
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya

YAPILIŞI:

1)Şeker ve yumurtayı çırpın.Diğer malzemeleride ekleyerek yağlanmış kalıba dökün.Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
2)Krema malzemelerini karıştırarak pişirin. Ilınmış kekin üzerine dökün.