Translate

14 Mayıs 2011 Cumartesi

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

Osmanlı döneminde kalma bir çorba olmakla beraber aslında unlu mercimek çorbasının limon ve yumurtayla soslandırılmış hali...Lezzet olarak daha az un kokusunu aldığınız hafif ekşimtırak bir çorba.Değişik bir çorba denemek isteyenler haydi mutfağa...

MALZEMELER:

1 kase kırmızı mercimek
1.5 lt su(et suyuda olabilir.)
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu
1.5 su bardağı süt
üzeri için,
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmız biber

YAPILIŞI:

1)Tereyağda unun rengi dönene kadar kavurun.İçine yıkanmış mercimek ve bütün olarak bir soğan koyunÜzerine 1.5 lt suyu ve tuzunu ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
2)Düdüklünün buharı çıktıktan sonra oçağın altını kısın ve 15 dakika daha pişirin.
3) Çorbayı blenderden geçirin.
4)Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kase içinde çatal ile iyice çırpın.
5)Çorbaya azar azar sütü ilave edin.Kıvamına göre süt miktarı daha az veya daha çok olabilir.
6)En son yumurtalı karışımın içine tencereden aldığınız 1 yemek kaşığı çorbayı ekleyin ve sosu ılıtın. Ilınan sosu tencerdeki kaynanayan çorbaya yavaş yavaş ekleyin.2 dk daha çorba kaynadıktan sonra altını söndürün.
7)Tavada tereyağda erittiğiniz kırmız biberi çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
notlar:
1)Arzu edilirse 1 adet patatesde rendelenerek çorbaya eklenebilir.
2)Asıl tarifde soğan tereyağda kavrulduktan sonra un eklenip birlikte tekrar kavruluyordu.Ben bu şekilde yapmayıp bütün olarak koydum ve pişince içinden soğanı aldım.
3)Çorbada süt sevmiyorsanız ,süt yerine et suyu veya normal su kullanabilirsiniz.