Translate

30 Nisan 2011 Cumartesi

PORTAKAL KREMALI KEK


Sevgili Neslihan'dan süper lezzetli bir tarif...Kendisine çok teşekkürler..
MALZEMELER:
KEKİ:
4 yumurta
4 kahve fincanı un
4 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
 
SOSU:
 
3 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi
ıslatmak için,1 portakal suyu
kekin üzerine dilimlemek için 1 adet portakal

YAPILIŞI:
1)Şeker ve yumurtayı beyazlaşana kadar çırpın.Un ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın ve kelebçeli kalıba dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin.
2)Sos için,3 yumurtayı 2 yemek kaşığı şekerle kar gibi olana kadar mikserle çırparak kabartın .
Tencereye portakal suyu,nişasta,portakal kabuğu rendesi ve şekeri koyun ve karıştırarak pişirin.Sosun kıvamı gelince diğer tarafta kabarttığınız yumurtalı şekeri sosa ekleyin.Sürekli karıştırarak yumurtayı sosa yedirin ve ocağın altını söndürün.(Yumurtayı karıştırma işlemini kısık ateşte yapın.)
3)Kelebeçeli kalıbın üstünü servis tabağınıza koyun,kekinizi bunun içine yerleştirin.Kekinizi portakal suyuyla ıslatın.Üzerine portakal dilimlerini yerleştirin.Ve sosu dökün.Sos iyice soğuyunca kelebçeyi çıkarın.
şam fıstığı ve hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapın.

önemli not:Kelepçeli kalıbınız yoksa bu ölçüyü kare borcamda yapabilirsiniz.

26 Nisan 2011 Salı

SEBZELİ KARIŞIK SALATA

Sunumu güzel ,yemesi keyifli,doğraması biraz zahmetli bir salata...Zahmetli çünkü sebzeleri aynı boyda julyen doğramak gerçekten zor.Bu işi Arkadaşım Meltem çok düzgün yapıyor.Benim bu konuda çok becerikli olduğumu söylemek zor...Ama denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.




MALZEMELER:

3 adet kabak

3 adet havuç

3 adet kırmızı biber

10 adet kornişon turşu

yarım demet dereotu

sosu:

1 kase yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

1 limon suyu

2 diş sarımsak

tuz


YAPILIŞI:

1)Kabak,havuç ve kırmızı biberi julyen olarak doğrayın.Hepsini ayrı ayrı az yağda soteleyin.

2)Servis tabağınızda bütün sebzeleri karıştırın.Kornişon turşularıda küçük küçük doğrayıp sebzelere ekleyin.Üzerine biraz dereotu doğrayın.

3)Yoğurt,mayonez,sarımsak,limon ve tuzu karıştırın ve sebzelerin üzerine dökün.En son dereotu ile süsleyerek servis yapın.

25 Nisan 2011 Pazartesi

BUZDOLABI BÖREĞİ

evet çok sevdiğim bir börek.Aniden bir misafir geldiğinde çıkarıp pişirmesi kolay ve lezzetli birbörek...


MALZEMELER

3 adet yufka

4 adet patates

2,5 kibrit kutusu beyaz peynir

2 yumurta

1,5 su bardağı süt

125gr tereyağı, eritilmiş, soğutulmuş

tuz ve pul biber


Üzeri için,

1 parça tereyağı

kaşar peynir rendesi

arzuya göre pul biber


YAPILIŞI:

1)Patatesi haşlayın ve çatalla ezin.İçine peynir, yumurta,süt,baharatlar ve tereyağını ekleyerek özleşene kadar karıştırın.

2)1.yufkayı serin ,üzerine patatesli harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın.2 yufkayıda onun üzeriene koyun aynı işlemi yapın.Son yufkayıda koyup içini yaydıktan sonra kenarlarını içe kıvırarak rulo yapın.

3)Ruloyu ikiye kesin ve buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya kaldırın.Pişireçeğiniz zaman fırına koymadan 15 dakika önce buzluktan çıkarın.Dilimleyerek tepsiye dizin.Üzerlerine biraz tereyağ parçası koyarak fırına verin.

4)İndirmeye yakın üzerlerine kaşar rendesini ekleyip kaşar eriyene kadar pişirin.

Servis yaparken arzu edilirse üzerine pul biber serpilebilir.

23 Nisan 2011 Cumartesi

KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI

sizlere süper bir tarif...Denemediyseniz hemen deneyin.Muhteşem lezzetli oluyor.Hele ekşi lezzetleri seviyorsanız bayılacaksınız.




MALZEMELER:

  • 20 adet kuru patlıcan
  • 20 adet kuru biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 adet soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • yarım demet taze nane
  • yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • tuz,toz kırmızı biber
  • 3 adet domates rendesi
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3/4 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1tatlı kaşığı sumak
  • sosu:
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • yarım limon suyu
  • 4 diş sarımsak rendesi

  • YAPILIŞI:
  • 1)Kuru malzzemeyi yaklaşık 20 dakika yumuşayana kadar haşlayın ve süzdürün.
  • 2)Pirinç,soğan,kırmızı biber,taze nane,maydanoz,domates rendesi,sumak,kuru nane,baharatlar,salça,nar ekşisi ve zeytinyağını bir kabın içersinde iyice karıştırın.
  • 3)Hazırlanan içi haşlanan kuru patlıcan ve biberlere doldurun.Fakat tam ağzına kadar doldurmayın,1 parmak aşağıda kalsın.Tencerenin altına maydanoz ve nane saplarını yerleştirin.(Ömür Şefden öğrendim)Üzerine dolduruğunuz dolmaları düzgünce koyun.
  • 4)Sos malzemesinin hepsini karıştın ve tenceredeki dolmaların üzerine dökün.Üzerine bir tabak kapatın.Su kaynayana kadar yüksek ateşte ,kaynadıktan sonra 45 dakika kısık ateşte pişirin.

KREM KARAMEL


MALZEMELER:

10 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
1 kg süt
1 yumurta
1 paket vanilya
Üzeri için; 5 yemek kaşığı şeker


YAPILIŞI:

1) Şeker,un,süt,yumurta sürekli karıştırarak pişirilir. Üzeri göz göz olunca altı söndürülür. 5 dakika sonra içine vanilya eklenerek mikserle 10 dakika çırpılır.

2) 5 yemek kaşığı şeker tavada karamelize edilir.

3) Arzu ettiğiniz yuvarlak borcamı ıslattıktan sonra muhallebiyi dökün.Karamelize ettiğiniz şekeri de üzerine dökerek buzdolabında 1 gece bekletin.

4) Ters çevirerek servis tabağınıza alın

22 Nisan 2011 Cuma

BALKABAKLI RULO


Meltem'im günü için yaptığımız süper lezzet..Kabak tatlısı sevenlerin mutlaka denemesi gereken süper bir tat....




MALZEMELER:

2,5 su bardağı kabaktatlısı püresi

1,5 su bardağı dövülmüş ceviz

1,5 su bardağı robotta çekilmiş sade petibör bisküvi

2 çay kaşığı tarçın

yarım su bardağı süt

1 poşet kremşanti

yarım su bardağı soğuk süt (kremşantiyi çırpmaya)

1,5 -2 su bardağI hindistan cevizi


YAPILIŞI:

1)Kabak püresi,ceviz,bisküvi,tarçın ve yarım su bardağı sütü karıştırın.

2)Krem şantiyi yarım su bardağı sütle çırpın.

3)Dikdörtgen borcamı yağlı kağıt ile kaplayın.Üzerine her yerini kapatacak şekilde hindistan cevizi dökün.

4)Kabak püreli karışımı kaşıkla düzelte düzelte hindistan cevizinin üzerine yayın.Onun üzerinede krem şantiyi yayın ve 1 gece dolabta bekletin.

5)Ertesi gün borcamın kısa kenarından başlamak üzere bir kere rulo yapın ve bir parmak genişliğinde dilimleyin.Bütün karışım bitene kadar sarma ve kesme işlemine devam edin.

TARİF:ÇAY SOFRASINDAN ALINMIŞTIR.

ZEYTİNYAĞLI BAKLA



MALZEMELER:


1 kg bakla

1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı silme salça

yarım demet dereotu

2 adet soğan

tuz

3/4 su bardağı su

baklayı yıkamak için,

yarım limon suyu

1 yemek kaşığı un

YAPILIŞI:

1)Bir kap içine yaklaşık 3 su bardağı su koyun,içine un ve limonu sıkın.Baklaları temizleyerek bu suyun içine atın.Elinizle harmanlayın.

2)Tencerenizin dibine yağınızı koyun,soğanı doğrayıp ekleyin.Baklaları suyun içinden alın ve tencereye koyun.Salça,tuz ve dereotunu ekleyip güzelce karıştırın.

3)Suyunu ekleyip yavaş yavaş pişirin

Ben genellikle düdüklüde pişiriyorum.Aynı ölçüleri düdüklüye koyarsanız ,buhar çıkardıktan sonra 15 dakika pişirin.

6 Nisan 2011 Çarşamba

SEMİZOTU SALATASI

Fotoğraf-0028

Semizotlarını iyice temizledikten sonra servis tabağınıza alın. Arzu ederseniz 1 adet salatalık rendeleyin.Sarımsaklı yoğurt hazırlayarak semizotunun üzerine dökün.En son üzerine zeytinyağ gezdirerek servis yapın.