Translate

29 Kasım 2011 Salı

PATATESLİ KIYMALI BÖREK

MALZEMELER:

4 tane  yufka
4 tane patates 

2 tane soğan  
150 gr kıyma
yarım demet maydanoz 
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber  
yufkaya sürmek için,
sıvıyağ
üzeri için,1 tane yumurta  
susam, çörekotu

    YAPILIŞI:

    1)Patatesleri haşlayın ve soğuyunca küçük küplere kesin.
    2) Doğranmış soğanları  sıvıyağda kavurun, kıymayıda  ilave edip kavurmaya devam edin. Haşlanmış patatesleri de ekleyin ve  daha kavurun. Altını söndürdükten sonra doğranmış  maydanoz ve baharatlarını ilave edip karıştırın.
    3)Bir yufkayı tezgaha serin, sıvıyağ sürün ve ikinci yufkayı ilk yufkanın üzerine yayın.12 yada 16 üçgene kesin, kenarlarına harçından koyun ve   sigara böreği sarar gibi sarın.
    4)Aynı işlemi diğer yufkalarada  da uygulayın.
    5) Sardığınız börekleri buz gibi suyun içine daldırın, çıkartın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
    6) Yumurtayı böreklere sürün ve susam+çörekotu serpin.Ben eşim sevmediği için üzerine sadece yumurta sürdüm.
    7)180 dereceli önceden ısınmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
    tarif,oktay usta

    20 Kasım 2011 Pazar

    ETİMEK SALATASI

    MALZEMELER:

    1.5 paket etimek
    1.5 su bardağı yoğurt
    2 diş sarımsak
    tuz1 yemek kaşığı mayonez(tercihe bağlı)
    üzeri için,
    1 adet havuç rendesi
    1 adet haşlanmış yumurta
    maydanoz
    salatalık rendesi

    YAPILIŞI:

    1)Etimekleri servis tabağına bir sıra yerleştirin.
    2)Yoğurt,sarımsak, salatalık rendesi,mayonez ve tuzu bir kapta iyice karıştırın.
    3)Yoğurtlu karışımdan etimeklerin üzerine dökün.Tekrar bir sıra etimek daha dizin,onun üzerinede tekrar yoğurtlu karışımdan dökün.Bu şekilde servis yapana kadar beklesin.
    4)Servisden önce kalan yoğurtlu karışımı dökün.Üzerini havuç rendesi ve haşlanmış yumurta ile süsleyin.





    17 Kasım 2011 Perşembe

    PORTAKALLI REVANİ

     Meltem'in yaptığı enfes tatlı.Revani sevmeyen biri olarak portakallı revani tam bana göre,portakalın kokusu ve aroması çok başka bir lezzet katmış.

    MALZEMELER:

    4 kahve fincanı un
    4 kahve fincanı şeker
    4 kahve fincanı yoğurt
    4 kahve fincanı irmik
    4 yumurta
    2 kahve fincanı sıvıyağ
    2 kahve fincanı portakal suyu
    1 adet portakal kabuğu rendesi
    1 paket kabartma tozu
    şerbeti:
    2.5 su bardağı şeker
    2 su bardağı su
    1 su bardağı portakal suyu ve kabuğu rendesi
    1 tatlı kaşığı limon suyu

    YAPILIŞI:

    1)Yumurtalar şekerle cam bir kapta onbeş dakika çırpılır.Un,irmik,yoğurt,sıvıyağ konur karıştırılır son olarak portakal suyu ,kabuğu ve kabartma tozu konur,bir iki kere tahta kaşıkla karıştırılarak yağlanmış tepsiye dökülür.
    2)önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
    3)Şerbet için,şeker,su,portakal suyu kısık ateşte 15 dakika kaynatılır.Limon suyu ve kabuğu ilave edilip altı söndürülerek soğumaya bırakılır.
    4)Fırından çıkan sıcak  tatlının üzerine dökülür. Tatlının üzeri bir tepsi ile kapatılıp 4 saat dinlendirilir.

    bir gece önceden yapıp bekletilirse daha nefis olur.











    9 Kasım 2011 Çarşamba

    HİNDİSTAN CEVİZ DOLGULU ŞERBETLİ KURABİYE

     
    Malzemeler:
          kakaolu hamur:
    • 1 paket margarin veya tereyağ(oda sıcaklığında)
    • 2 yumurta
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 2 yemek kaşığı kakao
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu 
    • 3,5 -4 su bardağı arası un(yumurta büyüküğüne göre değişir)
          iç malzemesi:
    • 2 su bardağı hindistan cevizi rendesi
    • 1 çay bardağı şeker
    • 1,5 çay bardağı süt
          şerbeti:
    • 2,5 su bardağı şeker
    • 2,5 su bardağı su
          ayrıca:1 paket çikolata sosu(paketin üzerinde yazdığı gibi hazırlanacak)
    1. İç malzemesini bir küçük tencereye alıp,karıştırarak bir taşım kaynatın,soğutun.
    2. Kakaolu hamur içinYağı ve,yumurtayı,sıvıyağını ve kakaoyu karıştırıp,un,kabartma tozu ve vanilyayı azar azar ilave ederek,yoğurun.
    3. İçli köfte yapar gibi elinize aldığınız yumurta büyüklüğünde(veya daha küçük)hamurun içini oyup,hindistancevizli iç malzemesi ile doldurun(sıkı)Kapatıp yuvarlak bir formda tepsiye dizin.Hamur bitene dek işlemi tekrarlayın.180 °C de ısıtılmış fırında pişirin.
    4. Kurabiyeler fırında pişerken kaynar suya şekeri ilave edip,yalnızca eriyene dek karıştırıp ocaktan alın.
    5. Fırından çıkan kurabiyeleri,3-4 dk. beklettikten sonra, sıcak şerbeti üzerine gezdirin.
    6. Servis zamanına kadar üzeri kapalı bekletin.Pasta tabaklarına aldıktan sonra, üzerine çikolatalı sos döküp servis yapın.
       Notlar:
    • Bu ölçülerde 30-32 kurabiye çıkıyor.
    • Kurabiyelerin bir kısmını kullanıp kalanını,buzluğa kaldırabilir,tekrar dolaptan çıkardığınızda,oda sıcaklığına gelene dek bekletip,sıcak şerbet dökebilirsiniz(bu aşama da şerbetlemeden fırında ısıtabilirsiniz,ama farkı olmuyor)İlk günkü gibi oluyor inanın.
    tarif:defne yağrağından aynen kopyalıyorum...












    3 Kasım 2011 Perşembe

    KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

    Misafirlerime yaptığım salata...Yazın patlıcan ve kırmızıbiber közleyip dondurucuya koymuştum.Misafir geleçeği zaman çıkarıp domates,sarımsak ve biberle pişirip servis yapıyorum.Çok lezzetli bir salata tavsiye edilir.
    MALZEMELER:

    1 kg közlenmiş patlıcan
    5 adet közlenmiş kırmızı biber
    4 adet yeşil biber
    4 diş sarımsak
    5 adet domates
    sıvıyağ

    YAPILIŞI:

    1)Yeşil biber ve sarımsağı sıvıyağda kavurun. Rendelenmiş domatesleri de ekleyerek kavurmaya devam edin.Domatesler pişince közlenmiş biber ve patlıcanları ekleyin.Tuzunu ilave ettikten sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.