Translate

29 Aralık 2013 Pazar

KARNABAHAR VE BROKOLİ SALATASI

Zelişlerin sofrasına yaptığım hafif salata...Ama biraz farklılık yapmak istediğim  için farklı bir sos arayışına gittim. Hangi sitede gördüğümü not almadığım için  hatırlamıyorum ama lezzetli kesin. Aynı soslardan sıkıldıysanız denemenizi tavsiye ederim.



MALZEMELER:

2 adet brokoli
1 adet karnabahar

SOSU:

2 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz

YAPILIŞI:

1)Sebzeleri buharda ayrı ayrı  haşlayın. Hemen soğuk sudan geçirin ki  renklerini korusunlar.
2)Sos malzemelerinin hepsini karıştırın. Boza kıvamı gibi olacak.
3)Servis tabağınıza aldığınız sebzelerin üzerine sosu dökün.Üzerine toz kırmızıbiber dökerek servis yapın.

22 Aralık 2013 Pazar

KURU MEYVELİ SÜTLÜ TATLI

Üniversiteden beri dostluğumuzun devam ettiği Zeliha ve eşi ile sık sık görüşürüz. Bu seferki buluşma bende idi. Akşam oturması olması sebebi ile çok fazla çeşit yapmadığım menümde

1)Peynirli börek
2)Kıymalı poğaça
3)Barbunya pilaki
4)Yarmalı lahana sarması
5)Brokoli ve karnabahar salatası
6)Kuru meyveli sütlü tatlı



MALZEMELER:

4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı tepeleme un
8 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 paket labne peyniri
8 adet kuru incir
10 adet kuru kayısı
1 su bardağı  dövülmüş ceviz yada fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI:

1)Süt,un ,şeker ve yumurtayı bir tencereye alın ve çırpma teli ile iyice karıştırın.Sonra ocak üstünde üstü üstü göz göz olana kadar pişirin. Altını söndürdükten sonra labne peynirini ekleyin ve mikserle  çırpın.
2)Kuru incir ve kuru kayısıları küp küp doğrayın.Küçük bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su koyun.Kuru meyveler suyu çekip pişene kadar pişirin. Suyu tamamen çekince altını söndürün kırılmış ceviz yada fındığı ekleyerek karıştırın.
3)Servis tabağınızın altına kuru meyveli karışımın yarısından biraz fazla yayın.Üzerine tarçın serpin.Çırpılan muhallebiyi dökün.Kalan meyveli karışımı öbek öbek olacak şekilde muhallebinin üzerine yayın.

19 Aralık 2013 Perşembe

ERİŞTE ÇORBASI


      Gülay'ın vermiş olduğu erişteleri ne yapsam diye düşünürken televizyondaki bir yemek programında Elazığ yöresine ait olan bu çorbayı yaptılar.Bende bugün denedim çok lezzetli oldu tadı biraz sebzeli şehriye çorbasını andırsa da erişte ona farklı bir tat katmış.


MALZEMELER:

1 kase dolusu erişte
1 adet soğan
2 adet domates(ben yazın yaptığım kavanozdaki domateslerden kullandım)
2 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
kuru nane
1/2 su bardağı soğuk su

YAPILIŞI:

1)Soğanı ve yeşil biberi  tereyağda iyice kavurun.Domates rendesini ekleyin.
2)Domates iyice pişince yaklaşık 1-1.5 lt su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
3)Su kaynayınca tuzunu ve erişteleri ekleyin.Yaklaşık 10 dakika sonra erişteler pişmiş olur.
4)Altını söndürdükten sonra kuru nane ve yarım su bardağı soğuk suyu ekleyin ve karıştırın.

NOT:Soğuk su eklenmesinin sebebi eriştelerin çok şişmesini engellemekmiş.Gerçekten denediğim için söylüyorum erişteler çorbanın içinde çok şişmedi.






15 Aralık 2013 Pazar

MANTI

      Gülten hanıma daha önce gittiğimizde mantı yemiş ve tadı damağımda kalmıştı. Bu seferde yine yedik ve yine tadı damağımda....Arkadaşım herşeyi gözkararı yaptığını söylediği için onun verdiği tarifle kendi tarifimi  birleştirerek yazıyorum.


MALZEMELER:

2 yumurta
1/2 çay bardağı su
tuz
2 su bardağı un
iç malzemesi,
300 gr kıyma
1 adet soğan
tuz,karabiber
üzeri için,
salça
tereyağ
yoğurt
sarımsak
nane

YAPILIŞI:

1)Un, yumurta, su ve tuzu yoğurun. Sert bir hamur olması gerekiyor ,kıvamını ayarlamak için su ve un ayarlaması yapabilirsiniz.
2)Bu ölçüdeki hamuru iki eşit bezeye ayırın. Bezeleri acın ve küçük karelere bölün.
3)Kıyma, rendelenmiş soğan,tuz ve karabiberi güzelce yoğurun.
4)Karelerin içine nohut kadar kıymalı harçtan koyup arzu ettiğiniz gibi kapatın. Kapattıklarınızı unlu bir zemine koyunki birbirine yapışmasınlar.
5)Sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın.
6)Mantıları tuzlu suda haşlayın ve süzün. Servis tabağınızın içine koyun. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün.
7)Tereyağını eritin salçayı ekleyip sosu pişirin.Kuru nane ekledikten sonra altını söndürün.
8)Salçalı sosu Mantının üzerine dökerek servis yapın.

Arzu ederseniz boş olduğunuz vakit mantıları hazırlayıp dondurucuya koyabilirsiniz. Kullanaçağınız zaman çıkarıp direk haşlayın.

12 Aralık 2013 Perşembe

BEYAZ LAHANA DOLMASI

           Beyaz lahananın etli ve zeytinyağlı  dolmasına bayılırım. Annem bana gelince mutlaka beyaz lahana getirir ve sarıp dondurucuyu stok yaparım. Etlisinin özellikle soslu hali çok lezzetlidir. Denemediyseniz bir an önce deneyin çok şey kaçırdığınızı anlayacaksınız. Şimdi gelelim bu  tarife bunun da sosu çok lezzetliydi. Anladığım kadarı ile ben ekşi sosları çok seviyorum.

    Ayrıca hazırlanan dolma içini kuru patlıcana da doldurabilirsiniz. En kısa zamanda o şeklini de paylaşacağım.

Gülten Hanım'ın sofrasındaki tariflere devam

MALZEMELER:

1 su bardağı pirinç
150 gr kıyma
2 adet soğan
reyhan,tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı sıvıyağ
sosu:
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı domates salçası
reyhan
2 su bardağı sıcak su
tuz

YAPILIŞI:

1)Beyaz lahanayı tuzlu suda haşlayın.
2)Pirinç,kıyma,soğan,tuz ve reyhanı karıştırın.
3)Tereyağını eritin, sıvıyağı ekleyin.Salçaları ekleyip iyice birbirine özleştirin.Hazırladığınız bu sosu pirinçli karışıma döküp iyice karıştırın.
4)Haşlanana lahanaların içine koyup sarın.Tencereye dizin.
5)Sıcak suyun içine sıvıyağ,nar ekşisi, salça,reyhan ve tuzu ekleyip karıştırın.Hazırladığınız bu sosu tenceredeki lahanaların üzerine dökün.Yaklaşık olarak yarım saat pişirin.

9 Aralık 2013 Pazartesi

KURU KAYISI TATLISI

                     Gülten Hanım'ın sofrasında tatlılardan en beğenileni kuru kayısı tatlısı idi.Şeker hastası biri olarak dayanamayarak 2 adet yedim.Çok az şekerle pişmiş olması bunda etken oldu tabii...


Gülten hanım her şeyi doğaçlama yaptığı için tarif tam ölçülü olmayacak ama en kısa zamanda ben deneyip sizlere ölçülü yazacağım.

YAPILIŞI:

Kuru kayısıları tencereye alın üzerini geçecek kadar su koyun.Üzerine biraz toz şeker serpin ve pişirin.Pişdiğine emin olduğunuz zaman alın ve içini ceviz doldurarak servis yapın.

8 Aralık 2013 Pazar

GÜLTEN HANIM'IN SOFRASI



      Gülten hanımın daha önceki sofrasını da yayınlamıştım.Kızımın öğretmeni ve arkadaşlarının anneleri ile yapmış olduğumuz günden bize kalan bu güzel lezzetleri tatmak ve kızların bol bol gülüşüp bağırmaları oldu.Ama sanki biraz fazlamı bağırdılar acaba ?Bir daha onları getirmesek mi diye düşündük.Neyse canım onlar mutlu olsun bu bize yeter.....
Evet gelelim soframıza...Gülten hanım'ın  sofrası çok güzel ve lezzetli mamalarla doluydu.Özellikle mantısı ve beyaz lahana dolması muhteşemdi....

Neler mi vardı?
1)Peynirli börek
2)Mantı
3)Patatesli kek
4)Kısır
5)Beyaz lahana dolması
6)İncirli tatlı
7)Kuru kayısı tatlısı
8)Erzurum  kadayıf dolması
9)Ekler




Tarifler en kısa zamanda....

7 Aralık 2013 Cumartesi

KAVANOZ SÜSLEME VE HOBBY KURSUM

          Yaklaşık 2 aydır  kızımla birlikte hobby kursuna devam ediyorum.Eski ve yeni arkadaşlarla çok güzel bir ortamımız oldu.Hatta bir takipçimle tanıştım.Benim saniyesultan olduğuma birtürlü inanamadı,ben sizi şişman ve kokoş olarak hayal etmiştim diyede ekledi..

     Nigar hocamızın sıcak yaklaşımı ile geçen kursumuzda ilk önce kızıma abajur yaptım bu arada kızım öğrtemenine resimlik süsledi.Ardından kursa gitme amacım olan kaftan süslemeye başladım.Hemen hemen bitmek üzereler .Birde eskinin gaz lambasına yeni bir tarz getiterek boyadık ve simle süsledik.Hepsini sizinle paylaşaçağım.,

     Dün akşamki kursa giderken Sevinç'in çok sevdiği elmalı turta'dan yaptım.Bir yandan çalışıp bir yandan çayımızı içtik.Kızım Özge bu konulara oldukca hevesli onun da birşeyler yapmsı için evde bol miktarda olan nutella ve sarella kavanozlarını kursa getirdik.Hocamızın yardımı ile kızım iki adet kavanoz süsledi.DEniz kabuklarını kızmla birlikte sahilde topladık ve banyomuzda pamukluk  olarak kullanaçağız. Diğer kavanozumuz mutfakda değerlendirileçek.


Krem rengi cam boyasıyla iki kat boyanan kavanozlardan biri mavi kum ve denzi kabukları yapıştırılarak süslendi.Diğeri ise cupkekli peçeteden kesilen resim peçete tutkalı ile kavanoza transfer yapıldı.Ayrıca yeşil renk ile puantiyeler atıldı.


3 Aralık 2013 Salı

ÇİKOLATA SOSLU İRMİK TATLISI

Hafta sonu oğlumun arzusu üzerine kıymalı börek ve kuskus salatası yaptım yanına da epeydir yapmayı istediğim irmikli tatlı yaptım.Hem hafif oldu hemde sunumu çok şık oldu....Ani gelen tatlı krizleri için süper hafif bir tatlı....


MALZEMELER:

4 su bardağı süt
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 adet portakla kabuğu rendesi

dolgusu için,
2 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 paket çikolata sosu



YAPILIŞI:

1)Süt,hindistan cevizi,şeker,irmik ve nişastayı sürekli karıştırarak pişirin.Kıvamı olunca altını söndürün ve portakal kabuğunu rendeleyerek içine ekleyin ve karıştırın.
2)28 cmlik tart kalıbınızı önce ıslatın ve sıvıyağla fırça yardımı ile yağlayın irmikli muhallebiyi kalıba koyun ve soğutun.
3)Çikolata sosunu sütle pişirin.
4)İyice soğuyan tatlıyı düz bir tabağa ters çevirin.Boş olan iç kısmına ılınan çikolata sosunu dökün.Üzerini yeşil fıstıkla süsleyerek servis yapın.
Eğer tart kalıbınız yoksa normal bir borcama irmikli muhallebiyi dökün üzerine de çikolata sosunu dökün.